19 مرداد 1403
  • زمان مطالعه: 5 دقیقه
  • بازدید: 34 نفر
  • دیدگاه: بدون نظر

در صنایع مختلف برای اینکه به محصولات طعم، رنگ و حتی بوی خاصی اضافه شود، از انواع اسانس کمک گرفته می‌شود. در دنیای امروز، اسانس‌ها محبوبیت زیادی در بین صنایع به‌دست آورده و بسیار مقرون‌به‌صرفه است.

در بازار، انواع مختلفی از اسانس عرضه شده که هریک طعم، بو، رنگ و ویژگی‌های خاص خود را دارد. بسته به نیازی که مشتری دارد، می‌تواند از هریک از آن‌ها استفاده کرده و به هدف خود دست یابد.

اما آیا اسانس همان عصاره است؟ آیا استفاده از این ترکیبات در تولید محصولات مختلف عوارضی به‌همراه دارد؟ در ادامه با ما همراه باشید تا تمام نکات مربوط به انواع مختلف اسانس را بررسی کنیم.

مطلب پیشنهادی: بررسی انواع رنگ خوراکی در صنایع غذایی

 

اسانس چیست؟

امروز با پیشرفت‌هایی که در تکنولوژی صورت گرفته، می‌توان یک‌سری ترکیبات فراری را از میوه‌ها و گیاهان جدا کرد و از آن‌ها برای اضافه‌کردن طعم، رنگ و بو به هر محصول کمک گرفت.

توجه داشته باشید که با توجه به ترکیبات مختلفی که در هر گیاه و میوه وجود دارد، می‌توان انواع اسانس را تولید و روانه بازار کرد. هر کدام از این ترکیبات خود خواص و ویژگی‌های منحصربه‌فردی دارد.

 

فرق اسانس و عصاره چیست؟

خیلی از افراد تصور می‌کنند که اسانس همان عصاره است. اما این ۲، کاملا با هم متفاوت بوده و هریک برای صنایع مختلف کاربرد دارد.

تفاوت اسانس و عصاره در پروسه تهیه هریک است. همچنین، عصاره شامل تمام مواد مفید میوه یا آن گیاه است و در واقع اسانس بخشی از آن محسوب می‌شود.

انواع اسانس چه ویژگی‌هایی دارد؟

انواع مختلف اسانس ویژگی‌های متفاوتی دارد. اما برخی از این ویژگی‌ها در همه آن‌ها مشترک است. در ادامه به برخی از آن‎ها اشاره شده است:

  • معمولا انواع مختلف اسانس درصورت مجاورت با هوا دچار اکسید و تغییر رنگ می‌شود.
  • یکی از روش‌های بسیار ساده برای تهیه هریک، استفاده از فرایند تقطیر است.
  • استرهای گلیسیرین در این ترکیبات وجود ندارد.
  • توجه داشته باشید که انواع مختلف این ترکیبات به‌هیچ‎عنوان دچار فساد نمی‌شود. صرفا ممکن است رنگ آن‌ها تغییر کند.
  • اکثر اسانس‌ها از خاصیت آنتی اکسیدانی برخوردار است.

انواع اسانس و کاربرد هریک در صنایع

در بازار امروز هر وارد کننده مواد اولیه غذایی با توجه به سود زیادی که در این حوزه وجود دارد، انواع مختلف آن را فراهم کرده و به مشتری می‌فروشد. توجه داشته باشید که انواع مختلف اسانس کاربردهای بسیار زیادی دارد و به همین دلیل می‌تواند بسیار سودآور باشد. در ادامه همه آن‌ها را بررسی کرده‌ایم.

 اسانس خوراکی چه کاربردهایی دارد؟

اسانس‌های خوراکی برای افزودن طعم و رنگ به مواد غذایی تولید می‌شود. این ترکیبات می‌تواند برای انواع مختلف مواد غذایی مثل ژله، بستنی، شیرینی، نوشیدنی و آب‌نبات به‌کار گرفته شود.

البته کارخانه‎های تولیدکننده این اسانس‌ها باید یک‌سری استانداردهای بین‌المللی را در تولید آن‌ها رعایت کند. در غیر این صورت، ممکن است مشکلاتی برای سلامتی بدن به‌وجود آورد.

مطلب پیشنهادی: ۱۰ اسید خوراکی پر کاربرد و خواص هر کدام

کاربرد اسانس گیاهی

اسانس‌ طبیعی از دیگر انواع این ترکیبات است که کاربردهای متنوعی دارد. این ترکیبات مستقیما از گیاهان به‌دست آمده و به‌ همین دلیل، می‌تواند خواص زیادی به‌همراه داشته باشد.

بیشتر از این نوع اسانس برای ترکیبات دارویی استفاده می‌شود. در واقع خیلی از شرکت‌های داروسازی برای تولید محصولات خود، از خواص این ترکیبات استفاده می‌کنند.

بسته به اینکه از چه گیاهی برای استخراج اسانس استفاده می‌شود، خواص متفاوتی هم خواهد داشت. همچنین، با توجه به میزان در دسترس‌بودن گیاه آن، قیمت متفاوتی برای چنین ترکیباتی تعیین می‌شود.

 

کاربرد اسانس‌های شیمیایی در صنعت آرایشی و بهداشتی

دقت داشته باشید اکثر اسانس‌هایی که به‌صورت مصنوعی و شیمیایی در آزمایشگاه‌ها تولید شده، برای تولید محصولات آرایشی و بهداشتی به‌کار گرفته‌ می‎شود.

به‌عنوان مثال، از خواص برخی از این ترکیبات ممکن است در محصولات مراقبتی پوست استفاده شود. از رایحه‌های مختلف هر اسانس معمولا در ساخت عطر و اتکلن کمک گرفته می‌شود.

همچنین، برای اینکه انواع مختلف صابون و شامپو علاوه‌بر شست‌وشوی مناسب بدن، بتواند رایحه خوبی ایجاد کند، از انواع اسانس بهره گرفته می‌شود.

انواع لوسیون و کرم‌های مراقبتی از این ترکیبات برای لطافت و نرمی پوست استفاده می‌کند. علاوه‌بر این، برای ساخت انواع رژ لب نیاز است تا از رنگ اسانس‌ها کمک گرفته شود.

انواع اسانس چه خواصی دارد؟

انواع مختلف اسانس با توجه به ویژگی که دارد، خواص متفاوتی برای بدن به‌همراه خواهد داشت. معمولا اسانس‌های طبیعی از مزایای بیشتری نسبت‌ به انواع مصنوعی برخوردار است:

  • برخی از انواع اسانس از خواص ضدباکتریایی برخوردار بوده و برای کاهش التهاب موثر است. در واقع این ترکیبات را می‌توان در داروها برای کاهش بار عفونی میکروب‌ها استفاده کرد.
  • برخی از این ترکیبات ممکن است خاصیت تسکین‌دهنده داشته باشد. به‌عنوان مثال، در برخی از مسکن‌ها ممکن است از این اسانس‌ها برای کاهش سردرد کمک گرفته شود.
  • تحقیقات نشان داده که برخی از اسانس‌های طبیعی می‌تواند در خلق‌وخوی فرد تاثیرگذار باشد.
  • این ترکیبات می‌تواند بسته به نوع گیاهی که از آن استخراج می‌شود، در کاهش استرس فرد نقش داشته باشد. این کار را با تاثیر روی سطح هورمون کورتیزول و کاهش آن انجام می‌دهد.

مطلب پیشنهادی: بهترین زمان مصرف ویتامین C

قیمت انواع اسانس چقدر است؟

توجه داشته باشید که هریک از این ترکیبات بسته به عوامل مختلف ممکن است از قیمت متفاوتی برخوردار باشد. به‌عنوان مثال، فراوانی گیاهی که از آن چنین ترکیباتی استخراج می‌شود، یکی از فاکتورهای تاثیرگذار است.

همچنین، شرکتی که این ترکیبات را استخراج کرده و روانه بازار می‌کند، ممکن است قیمت متفاوتی برای آن در نظر بگیرد. علاوه‌بر این، تکنولوژی که برای استخراج اسانس از گیاهان مختلف به‌کار گرفته می‌شود، از دیگر عوامل تاثیرگذار است.

همچنین، با توجه به اینکه قیمت ارز در کشور هر روز در نوسان بوده و بالا و پایین می‌شود، ممکن است قیمت انواع مختلف اسانس را تحت‌الشعاع قرار دهد. به همین دلیل، نمی‌توان نرخ مشخص و دقیقی برای آن‌ها متصور شد.

جمع ‎بندی

انواع اسانس توسط شرکت‌های مختلفی تولید و روانه بازار می‌شود که هر کدام ممکن است از تکنولوژی متفاوتی استفاده کند. به همین دلیل، ممکن است کیفیت محصولات موجود در بازار باهم فرق داشته باشد.

دقت داشته باشید که انواع مختلف این ترکیبات باید با توجه به استانداردهای جهانی تولید و فروخته شود. درصورتی‌که این اصول در تولید آن‌ها به‌کار گرفته نشود، مطمئنا نمی‌تواند گزینه مناسبی باشد. چراکه ممکن است بعد از مدتی عوارض برای فرد به‌همراه داشته باشد.

 

امتیاز به این مطلب

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *