19 مرداد 1403
  • زمان مطالعه: 6 دقیقه
  • بازدید: 88 نفر
  • دیدگاه: بدون نظر

کشاورزی یکی از صنایع مهم و پررونق جهان هست، به همین علت تولید کود شیمیایی به موضوعی مهم تبدیل شده است. در این مطلب درباره انواع مختلف کودهای شیمیایی، کاربرد اسید فسفریک در کشاورزی و نکات مهم در هنگام استفاده از این ماده صحبت می‌کنیم. بنابراین، اگر می‌خواهید با طرز تهیه کود شیمیایی و انواع مختلف آن آشنا شوید، این مطلب را دنبال کنید.

 

 

انواع کودهای شیمیایی

با توجه به افزایش تقاضا برای تهیه محصولات زراعی، همواره کشاورزان به دنبال راه­‌هایی برای افزایش فروش محصولات خود هستند. استفاده از کودهای شیمیایی بهترین راه تقویت کیفیت خاک و افزایش رشد گیاهان است. گیاهان برای رشد به سه ماده مغذی نیتروژن، پتاسیم و فسفر نیاز دارند. بد نیست بدانید انواع کود شیمیایی براساس نوع ماده مغذی‌ خود به دسته‌های متنوعی تقسیم ­بندی می‌شوند.

کودهای نیترات: نیترات یک ترکیب هیدروژنی حیاتی برای زنده بودن و رشد گیاهان است. این ماده به طور طبیعی در هوا و خاک وجود دارد اما طبق تحقیقات صورت گرفته در زمین‌های زراعی مقدار کمی از آن وجود دارد. به همین منظور مزارع کشاورزی باید کودی که داخل آن نیترات وجود دارد را دریافت کنند.

 

 

 

کودهای آمونیاک: آمونیاک متشکل از هیدروژن و نیتروژن است، به همین خاطر در تولید کودهای شیمیایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده با بهبود وضعیت خاک، زمین‌های زراعی را آماده باروری بیشتر می‌کند.

کودهای پتاسیم: گیاهان برای رشد به پتاسیم نیاز دارند و کشاورزان با تزریق کودهای حاوی پتاسیم به زمین کشاورزی این ماده را در اختیار گیاه قرار می‌دهند. پتاسیم در تنظیم PH و فشار اسموزی سلول گیاهی نقش دارد.

کودهای فسفات: فسفر یکی از مواد مهم در تولید کود شیمیایی است. در واقع گیاهان برای رشد خود از محلول فسفر موجود در خاک استفاده می‌کنند. استفاده از این کود مشکلاتی نظیر ثمردهی دیرهنگام گیاهان را برطرف می‌کند.

 

 

 

نحوه استفاده از انواع مختلف کودهای شیمیایی در کشاورزی

برای این که کود تاثیرات بهتری داشته باشد باید به نکاتی مانند زمان، شیوه و میزان مصرف آن توجه کرد. برخی از کودها باید در زمان کاشت به طور یکنواخت در سراسر زمین پخش شوند. در حالی که بعضی دیگر مانند کودهای نیتروژن‌دار بعد از کاشت محصولاتی مانند گندم مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

 

 

آشنایی با اسید فسفریک و کاربردهای آن

اسید فسفریک ماده شیمیایی‌ به دست آمده از سنگ فسفات هست. فرمول شیمیایی این ماده H3 P O4 بوده و به دو شکل اسید فسفریک صنعتی و اسید فسفریک خوراکی به بازار عرضه می‌شود. فسفریک را به عنوان اسید غیر­سمی، غیرقابل اشتعال و با انحلال ­پذیری بالا در آب می‌شناسند. ظاهر این ماده به شکل کریستال‌های سفید هست. در ادامه میزان مصرف اسید فسفریک در کشاورزی و صنایع دیگر را بررسی می‌کنیم.

کشاورزی: کاربرد اصلی اسید فسفوریک در صنعت کشاورزی است، به طوری که ۹۰ درصد فسفریک اسید تولید شده در ساخت کودها به کار می‌رود. سوپر فسفات و آمونیوم دی هیدروژن فسفات از جمله کودهایی حاوی اسید فسفریک هستند. این ماده با انحلال در آب و خاک فسفر را در اختیار گیاهان قرار می‌دهد. نقش اصلی فسفر در ساختار گیاه، افزایش سیستم دفاعی آنها و محافظت از گیاه در برابر حمله پاتوژن‌ها هست.

صنایع غذایی: واکنش‌های پایدار اسید فسفریک باعث شده علاوه بر استفاده از آن در تولید کود شیمیایی، در تهیه محصولات غذایی و نوشیدنی‌های مختلف هم کاربردی باشد. به طور معمول از این ماده در تولید نوشیدنی‌های گازدار، مربا، تصفیه روغن خوراکی و شفاف سازی آبمیوه استفاده می‌شود.

 

 

 

تولید شوینده: فسفریک اسید در تولید مواد شوینده مانند صابون و مایع دستشویی کاربرد دارد. این ماده باعث افزایش خاصیت پاک­ کنندگی محصولات بهداشتی می‌شود. در حال حاضر برندهای مختلفی از اسید سولفوریک در بازار وجود دارند که مصرف کننده متناسب با نیاز خود می‌تواند محصول مدنظر خود را تهیه کند.

 

مهم ترین نکات در مورد کود اسید فسفریک

نحوه تولید کود شیمیایی با استفاده از اسید فسفریک: اسید فسفریک ابتدا به صورت جداگانه تولید شده و سپس با کودهای شیمیایی مختلف ترکیب می‌شود تا خواص آنها را بهبود بخشد. در هنگام مخلوط کردن کود شیمیایی با اسید فسفریک باید به مقدار و نوع کود دقت کرد. دو روش اصلی یعنی روش خشک و تر برای تولید این ماده وجود دارند. به عنوان مثال روش خشک شامل تقسیم کردن سنگ معدن فسفات به قطعات کوچک و حرارت دهی آن در دما ۱۵۰۰ درجه سلسیوس هست.

 

 

 

کاربرد ترکیب کود اوره با اسید فسفریک: کود اوره با مقادیر بالای نیتروژن به عنوان یکی از پرمصرف‌ترین کودها در کشاورزی شناخته می­شود. اوره از واکنش آمونیاک و کربن دی اکسید به دست می­آید و این کود باعث افزایش تولید کلروفیل در گیاه می‌‌گردد. از طرف دیگر اسید فسفریک منبع غنی از فسفر هست. ترکیب این دو ماده موجب تولید ترکیب کشاورزی قوی و مفیدی می‌شود، در ضمن اختلاط کود اوره با اسید فسفریک نیازمند دانش و تجربه کافی در این زمینه است.

چه مقدار اسید فسفریک به ازای هر هکتار باید مصرف شود؟ اواخر زمستان و اوایل فصل بهار زمان مناسب برای خرید یا تولید کود شیمیایی غنی ­شده با فسفریک اسید است. به طور کلی هر محصول به مقدار مشخصی فسفر و نیتروژن برای رشد نیاز دارد. به عنوان مثال میزان مصرف اسید فسفریک در هکتار مزارع پسته ۳۰ الی ۳۵ لیتر است. این مقدار برای مرکبات و سبزیجات به ۱۸۰ لیتر در هر هکتار می‌رسد.

نقش اسید فسفریک در رشد گیاهان: تحقیقات زیادی ثابت کرده­اند که افشانه کردن اسید فسفوریک به شاخ و برگ گیاهان میزان تولید محصول را افزایش می­دهد. اسید فسفریک با افزایش سرعت جوانه­ زنی محصول و تقویت ریشه باعث رشد بهتر و سریع‌تر گیاه می‌شود. علاوه بر این فسفر در رشد دانه‌ها و میوه‌ها نقش دارد.  با توجه به این که بسیاری از زمین‌ها به دلیل بارندگی زیاد دچار کمبود فسفر شده‌اند، استفاده از کودهای فسفردار حیاتی است.

 

 

 

چه گیاهانی به مقدار بیشتری اسید فسفریک نیاز دارند؟ گیاهانی که در شرایط محیطی سختی رشد می‌کنند باید مقدار بالاتری فسفر مصرف کنند. علاوه بر این گیاهان یک ساله (گیاهانی که در یک سال  رشد کرده و محصول می‌دهند) برای تقویت سیستم خود به اسید فسفریک بیشتری احتیاج دارند. همچنین گیاهانی که ریشه کوتاهی دارند و در هوای سرد رشد می‌کنند مانند کاهو و حبوبات نیازمند فسفر بیشتری برای رشد هستند.

چرا اسید فسفریک به طور مستقیم در کشاورزی استفاده نمی ­شود؟ ویژگی‌های ساختاری سنگ فسفات به ما اجازه نمی‌دهد از اسید فسفریک به طور مستقیم در کشاورزی استفاده کنیم. بنابراین، فسفریک اسید همواره در ترکیب با کودهای شیمیایی دیگر استفاده می‌شود. دلیل این موضوع واکنش­پذیری بالای کلسیم است. علاوه بر این با توجه به این که کلسیم فسفات انحلال­پذیری کمی در آب دارد به سختی توسط ریشه گیاه جذب می‌شود.

برای این که به یک کشاورز موفق تبدیل شوید و محصولات باکیفیتی عرضه کنید باید با فرآیند تولید کود شیمیایی آشنا باشید. اسید فسفریک یکی از موادی است که در اکثر کودهای شیمیایی به کار رفته است. شناخت ویژگی‌ها، نحوه استفاده و خرید مرغوب­ترین نوع این ماده بسیار مهم است. برای خرید بهترین ترکیبات اسید سولفوریک می­توانید از خدمات مشاوره مجموعه رسام گستر راویس استفاده کنید.

 

امتیاز به این مطلب

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *