ماده رنگ چیست؟ بیایید رنگ را بهتر بشناسیم
پیش از اینکه بخواهیم سراغ بحث مواد اولیه رنگ برویم باید خود رنگ را بیشتر بشناسیم. رنگ در تعریف صنعتی خود کامپوزیتی است که رنگدانههای ریز آن را تشکیل دادهاند.
این رنگ دانه ها در مایعی همراه با رزین و یک حلاب فرار غوطه ور هستند. جنس رنگ دانه ها نیز معمولا از اکسید روی و اکسید تیتانیوم است.حلال ها نیز معمولا سقز معدنی هستند. در این قسمت تنها مقدمه ای از رنگ می گوییم و در ادامه درباره مواد تشکیل دهنده دنگ بیشتر صحبت خواهیم کرد.
رنگها در واقع محصولاتی برای پوشش، تزئین و محافظت از سطوح مختلف هستند. مواد خام با استفاده از پردازشهای اضافی و قرارگیری در چارچوب استانداردهای خاص تبدیل به رنگی تجاری میشوند.
رنگ چه کاربردهایی دارد؟
رنگ بهطور کلی دارای ۵ کاربرد اصلی است. این کاربردها عبارتاند از:
- محافظت شیمیایی: از رنگها میتوان برای محافظت در برابر معضلات شیمیایی مانند زنگزدگی و خوردگی استفاده کرد.
- عایق: رنگها میتوانند عایق صوت، گرما و حتی الکترو مغناطیس باشند.
- زیبایی: از رنگ برای تزئین سطوح مختلف استفاده میشود و میتوان به کمک آن جلوه زیباتری به بنا بخشید.
- نشانگری: در بسیاری از موارد از رنگ برای نشاندادن چیزی یا شناسایی استفاده میشود.
- محافظت فیزیکی: رنگها میتوانند حتی یک محافظ فیزیکی باشند در برابر مواردی مانند رطوبت از خود مقاومت نشان بدهند.
آشنایی با انواع رنگهای صنعتی و ساختمانی
در ادامه انواع رنگهای صنعتی و ساختمانی را به شما معرفی میکنیم.
رنگهای صنعتی |
رنگهای ساختمانی |
اپوکسی |
روغنی |
پلییورتان و پلیاستر |
پلاستیک |
ترموپلاستی |
اکلریلیک |
کورهای |
بلکا |
هواخُشک |
نانو |
حرارتی |
پتینه |
اکریلیک |
کنیتکس |
|
ضدحریق |
|
مولتیکالر |
برای ساخت رنگ صنعتی به چه چیزهایی نیاز داریم؟ (مواد اولیه رنگ)
پیش از اینکه بخواهید به سراغ خرید مواد اولیه رنگ سازی بروید باید مواد اولیه آن را بهخوبی بشناسید. اجزای اصلی رنگ مواردی است که در ادامه برای شما شرح خواهیم داد.
هر کدام از این مواد نقش خاصی در رنگ نهایی ایجاد می کنند و بدون آنها احتمالا یکی از خواص رنگ از بین خواهد رفت. همراه ما باشید تا آنها را بیشتر بررسی کنیم.
پیگمنت: رنگدانههایی که رنگسازند
پیگمنتها یا رنگدانهها از اصلیترین مواد تشکیلدهنده رنگ هستند. برای رنگسازی از رنگدانهها استفاده میشود تا فام رنگ بهدست بیاید.
قدرت پوشانندگی و همچنین براقیت رنگ به این عامل بستگی خواهد داشت. یعنی میتوان با استفاده از پیگمنت براقیت و درخشندگی را در رنگ کنترل کرد. رنگدانهها هم میتوانند بهصورت معدنی استخراج شوند و در محصول نهایی قرار بگیرند و هم شیمیایی و در کارخانه تولید شده باشند.
اکسید آهن، کروم و تیتانیوم دی اکسید از رنگدانههای طبیعی هستند. پیگمنتها خودشان به دستههای مختلفی تقسیم خواهند شد. قرمز، آبی، سبز و زرد از پیگمنتهای اصلی هستند و به جز آنها کربن بلک و اپتیکال برایتنر نیز کاربرد زیادی دارند.
رزین: نگهدارنده موارد در کنار یکدیگر
ذرات رنگ باید در محصول نهایی کنار یکدیگر قرار بگیرند. رزین این کار را برای رنگ انجام خواهد داد. اگر میبینید که رنگها خیلی راحت به سطوح مختلف میچسبند، دلیل آن تنها رزین است.
نامگذاری رنگها نیز معمولا براساس رزینی بوده که در آنها مورد استفاده قرار گرفته است. برای نمونه در مواد اولیه رنگ اکریلیک از رزین اکریلیکی استفاده میشود. رزینهایی که بر حلالها مبتنی هستند بیشتر در ساختمانسازی مورد استفادهاند.
برای نمونه در مواد اولیه رنگ روغنی از رزینهای آلکیدی استفاده خواهد شد. در صنایع معمولا رزینهای پوششی هستند که طرفدار بیشتری دارند.
پرایمرها: موادی از نسل رزین
یکی دیگر از موادی که میتوان از تامین کننده مواد اولیه رنگ تهیه کرد پرایمر است. پرایمر از اولین محصولاتی است که از رزین پدید میآید.
در رنگآمیزی از پرایمر بهعنوان آستر کار استفاده میشود. چسبندگی میان سطوح و رنگ که بهوسیله رزین ایجاد شده بود حالا توسط پرایمر تقویت میشود و شدت مییابد. پرایمرهای اکریلیکی در بازار ۲ نوع پوششی نفوذی دارند و در هر ۲ نوع نیز قابل تهیه هستند.
پرکنندهها: پر از مزیت برای رنگسازی
تامین کننده مواد اولیه صنعتی مواد شیمیایی خاصی نیز تولید میکند که در رنگها نقش پرکننده دارند. از جمله آنها میتوان به باریت، میکا، تالک، کربنات کلسیم و دیگر مواردی از این دست اشاره کرد.
در صنعت رنگسازی پرکننده اهمیت زیادی دارند و از آنها بسیار استفاده میشود. استفاده از آن دارای مزایای زیادی نیز هست. پرکننده میتوانند بهشکلی باشند که رطوبت را جذب کنند و در واقع به رنگها خاصیت جذب رطوبت بدهند.
با استفاده از آنها رنگ خاصیت ضد اسیدی پیدا میکند و قیمت تمامشده رنگ نیز کاهش پیدا خواهد کرد. پرکنندهها نیز جز موادی هستند که در اکثر رنگها مانند مواد اولیه رنگ اپوکسی، پلاستیک و اکریلیک و دیگر موارد بهکار میروند.
حلالها: حاملی برای رزین و پیگمنت
یکی دیگر از موارد مهم برای ساخت رنگ استفاده از حالالهای مختلف است. رنگدانهها و رزین به حاملی نیاز دارند و حلال این کار را برای آنها انجام خواهد داد. حلالها ۳ دسته هستند و عبارتاند از:
- آب
- حلالهای معدنی
- و حلالهای آلی
در مواد اولیه رنگ پلاستیک و اکریلیک که جز رنگهای ساختمانی هستند از آب استفاده میشود اما رنگهای صنعتی از مشتقات نفتی چون تینر بهعنوان حلال بهره میبرند. حلالهای نفتی نیز انواع مختلفی دارند که معروفترینهای آنها عبارت است از:
- ضد یخ
- گیلیسیرین
- مونوپروپیلن
- بوتیل گلایکول
- ایزوپروپیلن الکل
دیگر مواد افزودنی
به رنگها افزودنیهای خاص دیگری نیز اضافه میشود. با اضافهکردن چنین موادی خواص مشخصی مانند سریعتر خشکشدن، مقاومت در برابر کپک، سهولت قلمخوری، مقاومت خمشی و دیگر خواص در رنگ ایجاد خواهد شد. معروفترین افزودنیهای به رنگ پلی وینیل الکل، اوکا، اروزیل، سیلیکات آلومینیوم و بنتون نام دارند.
جمعبندی
مواد اولیه رنگ موارد زیادی هستند که همه آنها در کنار یکدیگر محصول به نام رنگ صنعتی یا ساختمانی را تشکیل میدهند.
در یک از آنها خواص مشخصی را در رنگ بهوجود خواهند آورد. این موارد اولیه را میتوان از تامینکنندگان مواد اولیه صنعتی تهیه کرد. ممنونیم که تا انتهای مقاله همراه ما بودید. امیدواریم از این اطلاعات بیشترین استفاده را کرده باشید.