19 مرداد 1403
  • زمان مطالعه: 6 دقیقه
  • بازدید: 77 نفر
  • دیدگاه: بدون نظر

گلیسیرین منو استئارت یک امولسیفایر پرکاربرد در صنایع مختلف است. این ترکیب شیمیایی به عنوان نگهدارنده، طعم ­دهنده و تقویت­ کننده در تولید مواد غذایی و دارویی استفاده می‌شود. در این مقاله قصد داریم تا اطلاعات کاربردی در مورد مزایا و کاربردهای این ماده را در اختیار شما قرار دهیم.

 

گلیسیرین منو استئارت چیست؟

گلیسیرین مونو استئارت با نام تجاری GMS به عنوان یک مونو گلیسیرید شناخته می‌شود. این ماده از استرهای گلیسرول استئاریک اسید تشکیل شده و طعم شیرینی دارد. گلیسیرین منو استئارت به شکل پودر در بازار عرضه می‌شود؛ این محصول حالت پایدار داشته تا یک سال قابل­ استفاده است.

فرمول و ساختار شیمیایی گلیسیرین منو استئارت

گلیسیرین منو استئارت چیست؟ برای رسیدن به پاسخ دقیق این سوال توجه به ساختار این مولکول ضروری است. فرمول شیمیایی این ماده C21 H42 O4 هست. این نوع گلیسیرین ساختاری مولکولی دارد و از استر و هیدروکسی ساخته شده، دو نوع اصلی این ماده، گلیسیرین مونو استئارت ۴۰ و ۹۰ هستند. GMS 90 درصد خلوص بالایی دارد و از آن در تولید نوشیدنی‌های گازدار، بستنی و خامه استفاده می‌شود.

 

 

کاربردهای گلیسیرین مونو استئارت در صنایع

امروزه اهمیت این ماده در صنایع مختلف باعث شده تا حجم عظیمی از آن توسط شرکت‌های مختلف تولید شود. در ادامه، با کاربردهای مختلف گلیسیرین منو استئارت در صنایع گوناگون آشنا می‌شویم.

صنایع غذایی: این ماده کاربرد گسترده‌ای در تولید مواد غذایی دارد. استفاده از گلیسیرین منو استئارت در صنایع غذایی باعث می­شود مزه مواد غذایی در گذر زمان تغییر نکند و بافت مواد قنادی از بین نرود. گلیسیرین منو استئارت در تولید کیک، نان، کره بادام زمینی، مارگارین و لبنیات کاربرد دارد. این امولسیفایر سبب نرمی بافت کیک می‌شود.

صنایع آرایشی: خاصیت نگهدارندگی گلیسیرین منو استئارت در صنعت آرایشی و بهداشتی بسیار مفید است. همچنین، این ترکیب روان­ کننده مواد به کار­ رفته در تولید کرم‌ها و پودرهای آرایشی است. این ماده رطوبت موجود در کرم را حفظ می‌کند و مانع خشکی پوست می‌شود. لوسیون‌ها، کرم‌های ضدآفتاب و نرم­ کننده‌ها از مهم‌ترین محصولات پوستی هستند که در ساخت آنها از این ماده استفاده شده است.

 

 

 

صنعت داروسازی: گلیسیرین مونو استئارت ( Glycerol monostearate) یک نگهدارنده قوی و باثبات در ترکیبات شیمیایی مختلف است. در واقع، این ماده باعث می‌شود تا مواد محلول و نامحلول در ترکیبات دارویی منسجم شوند. همچنین، این ماده به عنوان روان­ کننده در کرم‌های موضعی استفاده می‌شود. علاوه بر این، یک محافظ مواد هیدروسکوپی هم هست.

ساخت پلاستیک: از آنجایی که این نوع گلیسیرین در آب نامحلول است، در ساخت پلاستیک‌های بادوام کاربرد دارد. این ماده در تولید مواد پلاستیکی مثل بطری‌های پلاستیکی به عنوان روان ­کننده و آنتی استاتیک غیرسمی به کار می­رود (لازم به ذکر است که ماده اولیه ساخت بطری‌های پلاستیکی، پلی اتیلن ترفتالات است). علاوه بر این، گلیسیرین باعث افزایش انعطاف‌­پذیری، طول عمر و درخشندگی پلاستیک می‌شود.

 

 

 

مزایای گلیسیرین منو استئارت

قبل از هر چیزی توجه داشته باشید که مزایا و معایب انواع گلیسیرین ارتباط مستقیمی با حوزه‌ای که در آن استفاده می‌شود آن دارد. به عنوان مثال ممکن است یکی از ویژگی‌هایی که در صنایع غذایی باعث بهبود محصولات می‌شود، برای محصولات کشاورزی مضر باشد. مهم‌ترین فواید گلیسیرین منو استئارت عبارتند از:

صنایع دارویی: مصرف مقادیر متعادل گلیسیرین باعث آبرسانی به پوست و بافت‌های بدن می‌شود. گلیسیرین مونو استئارت با بهبود هیدراتاسیون باعث حفظ آب بدن. همچنین خاصیت روان­ کنندگی این ماده در درمان مشکلات گوارشی مانند یبوست مفید است. نتایج آزمایشات نشان می‌دهد که این ماده باعث کاهش فشار مغز و مننژیت نیز می‌شود.

 

 

 

ماندگاری بالا: ممکن است در بعضی اوقات فرمولاسیون مواد شیمیایی در اثر گرما یا واکنش‌ تغییر پیدا کند. در چنین شرایطی استفاده از این ترکیب باعث تثبیت ساختار و جلوگیری از جداسازی مواد می‌شود. در واقع حفظ ترکیب اولیه ماده، ماندگاری آن را افزایش می‌دهد.

خاصیت مرطوب کنندگی و آبرسانی: همانطور که پیش از این اشاره کردیم این ماده خاصیت آبرسانی دارد. بنابراین محصولات بهداشتی که در ساخت آنها از گلیسیرین استفاده می‌شود، به حفظ شادابی و انعطاف­ پذیری پوست کمک می‌کنند.

مقاوم در برابر زنگ‌زدگی: جوشکاران صنایع عظیم ساختمانی از گلیسیرین منو استئارت برای جلوگیری از زنگ‌زدگی اتصالات استفاده می‌کنند. استفاده از این ماده در فلزکاری باعث می‌شود تا درصد زنگ­زدگی به حداقل میزان خود برسد.

کاهش مه در گلخانه: خواص این ماده پرکاربرد در صنایع غذایی خلاصه. یکی از فواید گلیسیرین منو استئارت در صنعت کشاورزی کاهش مه ایجاد شده در گلخانه است.

 

 

 

معایب گلیسیرین مونو استئارت

در جهان بی مرز علم شیمی هر ماده خواص مثبت و اثرات جانبی خود را دارد. گلیسیرین نیز (همانند اسید سیتریک، دکستروز، و سایر مواد شیمیایی) از این قاعده مستسنی نیست. در ادامه این مطلب عوارض جانبی این ماده برای انسان را بررسی می‌کنیم.

آسیب به سیستم گوارش: مصرف بیش از حد مواد غذایی که در تولید آنها از GMS استفاده شده موجب نفخ و معده ­درد می‌شود. در برخی از موارد عوارض جانبی این ماده به شکل اسهال، استفراغ و تشنگی بیش از حد ظاهر گارش شده است.

اثر منفی بر سیستم عصبی: مطالعات نشان می‌دهد که مصرف غیراصولی گلیسیرین منو استئارت موجب اختلال در سیستم عصبی می‌شود. این علائم در ابتدا خفیف هستند و در صورت کنترل مشکل جدی برای سلامت شما ایجاد نمی‌کنند. تاری دید، سردرد و سرگیجه از مهم­ترین عوارض جانبی این ماده به شمار می‌آیند.

 

 

 

تفاوت­ های گلیسیرن منو استئارت و گلیسیرین معمولی

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که در هنگام خرید گلیسیرین برای خریداران پیش می‌آید این است که تفاوت گلیسیرین منو استئارت و گلیسیرین معمولی در چیست؟ گلیسیرین معمولی با فرمول شیمیایی C3 H8 O3 به سه شکل گیاهی، حیوانی و سنتزی وجود دارد. این ماده کاربرد وسیع‌تری در صنایع داشته و خاصیت تثبیت­ کنندگی بالاتری دارد. با این حال گلیسیرین معمولی فرآیند تولید ساده‌تری دارد.

خواص فیزیکی : گلیسیرین یک الکل سه عاملی است که در آب و اتانول حل می‌شود. این در صورتی است که گلیسیرین منو استئارت در آب نامحلول است و حلالیت کمتری دارد. علاوه بر این، نقطه ذوب، نقطه جوش و چگالی این دو ماده متفاوت است. جرم مولی گلیسیرین حدود ۹۲ گرم بر مول و جرم مولی گلیسیرین منو استئارت حدود ۳۵۸ گرم هست.

خاصیت شیمیایی: در هنگام خرید گلیسیرین شناخت تفاوت­های انواع مختلف آن ضروری است. از جمله تفاوت‌های شیمیایی این دو ماده می‌توان به آنتالپی تشکیل و نیمه عمر متفاوت آن‌ها اشاره کرد. این دو ماده با­ثبات هستند و جزء مواد شیمیایی غیرسمی دسته‌ بندی می‌شوند. علاوه‌ بر این موارد نحوه آب­گیری گلیسسیرین منو استئارت و گلیسیرین معمولی با یک دیگر متفاوت است.

 

 

 

روش تولید: گلیسیرین معمولی یک تری گلیسیرید است که در طبیعت یافت می‌شود. این ماده به طور عمده به سه روش صابونی ­شدن، هیدرولیز و ترانس استری­ شدن تولید می‌شود. علاوه بر این، امکان ایجاد این ماده از فرآیند پی کلروهیدرین نیز وجود دارد. در حالی که GMS از طریق استریلیزه مستقیم گلیسرول یا حرارت ­دادن روغن­‌ها ایجاد می‌شود.

اگر قصد خرید انواع گلیسیرین را دارید …

در این مطلب با گلیسیرین منو استئارت و خواص و کاربردهای آن آشنا شدیم. این ماده کاربرد گسترده‌ای در صنایع گوناگون دارد. بنابراین، اگر قصد کسب اطلاعات بیشتر در این مورد را دارید می‌توانید با کارشناسان ما در شرکت واردات مواد اولیه راویس تماس بگیرید.

 

امتیاز به این مطلب

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *